Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Στην... Ιταλία; πάνε οι Ιταλοί το κουφάρι του Normal Atlantic

Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίσσεται η διάσωση των 305 επιβαινόντων του Norman Atlantic, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο πλοίο. Έντονες διαφωνίες μεταξύ ελληνικών και ιταλικών αρχών έχει προκαλέσει η απόφαση των δεύτερων να σύρουν το κουφάρι του πλοίου σε απόσταση 50 μιλίων, παρά στις αλβανικές ακτές που δεν απέχουν ούτε 10 μίλια από το σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πλοίο. Σημαντική εξέλιξη είναι ωστόσο πως λίγο μετά τις 21.30 ξεκίνησαν να επιχειρούν δύο ελικόπτερα, ένα ελληνικό Super Puma και ένα ιταλικό Agusta, τα οποία, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, θα διασώσουν τους επιβαίνοντες με γοργό ρυθμό.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, πρώτα θα γίνει η διάσωση και μετά η ρυμούλκηση του πλοίου είτε σε ιταλικό, είτε σε αλβανικό λιμάνι. Η διάσωση γίνεται και με...
πλωτά μέσα καθώς πλέον ο καιρός το επιτρέπει...
Ωστόσο, η ταλαιπωρία των επιβατών δεν έχει τέλος και αργούν να νιώσουν τη λύτρωση της διάσωσης, αφού οι ιταλικές αρχές πήραν την πρωτοβουλία να ρυμουλκήσουν το πληγωμένο Norman Atlantic στο Μπρίντιζι, το οποίο απέχει 50 ναυτικά μίλια αντί για το Δυρράχιο της Αλβανίας που βρίσκεται λιγότερο από 10 μίλια μακριά. Για την παραπάνω πρωτουβλία, ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.
Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας επεσήμαναν στο protothema.gr ότι ο υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από τις ιταλικές αρχές ότι θα ρυμουλκηθεί το πλοίο στο Μπρίντιζι, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, προτείνοντας το πλοίο να κατευθυνθεί στην Αλβανία λόγω μικρότερης απόστασης. Τελικά, λόγω του γεγονότος ότι την ευθύνη για την επιχείρηση έχουν οι ιταλικές αρχές, ο υπουργός δεν μπορούσε να πιέσει περισσότερο και επικράτησε το ιταλικό σενάριο.
Το ρυμουλκό Marietta Barretta που έφτασε νωρίτερα στην περιοχή και μετά από επίπονες προσπάθειες κατάφερε να αγκιστρώσει το πλοίο και να ξεκινήσει τη ρυμούλκησή του με την ελάχιστη ταχύτητα των δύο μιλίων, αλλά το πρόβλημα πλέον έγκειται στην επιλογή του λιμανιού αφού οι μεν αλβανικές ακτές και το λιμάνι του Δυρραχίου απέχουν από το σημείο ίσως λιγότερο κι από 10 μίλια, ενώ το Μπρίντιζι πάνω από πενταπλάσια απόσταση... Πολύ περισσότερο όταν λίγο νωρίτερα υπήρξαν δυσκολίες στη ρυμούλκηση που πάντως ξεπεράστηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η φωτιά πάνω στο πλοίο τέθηκε γύρω στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας υπό μερικό έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα προβλέπεται μακρά καθώς μόλις 172 άτομα -από τους 478 συνολικά επιβαίνοντες- είχαν διασωθεί μέχρι τις 21.30, ενώ δραματικά γράφτηκε ο επίλογος ενός 69χρονου άντρα που εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής και έχασε τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: