Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Ζητούνται... πολίτες... κι όχι πωλητές....Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο πολίτης, «δι’ απλώς ουδέν των άλλων ορίζεται ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής», και σύμφωνα με τον Θουκιδίδη: «τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ᾽ ἀχρεῖον νομίζομεν».
Η έννοια του πολίτη λοιπόν,- του ενεργού πολίτη - γεννήθηκε στην... αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η πολιτική είναι η φροντίδα των κοινών υποθέσεων της πόλης από τους ίδιους τους πολίτες. Όποιος έμενε ουδέτερος έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα, γιατί θεωρούνταν άχρηστος.
 
Έτσι απλά λοιπόν, χωρίς πολλά λόγια και αναλύσεις επι αναλύσεων.
 
Ζητούνται ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι ΠΩΛΗΤΕΣ....
 
 Θα περίμενε κανείς και σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες (πολιτικές και οικονομικές) η πολιτική δράση των πολιτών να ήταν πιο έντονη. Αλλά αν το αναλύσουμε περισσότερο και δούμε και ιστορικά τα τεκτενόμενα, θα βγει αβίαστα το συμπέρασμα: Οι Έλληνες γίνονται επαναστάτες - αντιστασιακοί, κατόπιν εορτής. Φωτεινά παραδείγματα. Μετά την χούντα όλοι είχαν να "θυμηθούν και υπερηφανευθούν" για την αντιχουντική τους δράση.  Το ίδιο κι όταν ο μακαρίτης ο Ανδρέας, θέλησε να τιμήσει τους αγωνιστές της Εθν. Αντίστασης. Τότε ανακαλύψαμε ότι όλοι έκαναν αντίσταση στην Κατοχή. Και τώρα που όλοι πάλι έχουν "χωθεί" ως τα αφτιά στον καναπέ, θα δείτε που όλοι πάλι κάνουν αντίσταση. Ο καθ΄ εις με τον "δικό του" ξεχωριστό τρόπο.
 
 
 
Ζητούνται λοιπόν, ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι ΠΩΛΗΤΕΣ....
 
 
(Το σχόλιο αυτό, το δημοσιεύουμε σήμερα, - σημειολογικά - που τελειώνει η προθεσμία υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες εκλογές.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: