Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Φόρος,φορος,φόρος για ΟΛΑ.!

Με την νέα χρονιά δεν θα υπάρχει σπιθαμή γης που να μην φορολογείται! Θα φορολογηθούν τα πάντα είτε είναι αγροτεμάχια, είτε είναι μποστάνια, είτε είναι κτίσματα, δασικές εκτάσεις, με λίγα λόγια όλο το έδαφος της Ελλάδας! Τα κύρια χαρακτηριστικά του Ενιαίου φόρου ακινήτων (ΑΝΦΑ) είναι τα εξής:
 • Πρόκειται για καθαρό φόρο στην ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου και καθορίζεται από την έκταση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου.
 • Ο ΕΝΦΑ μοιράζεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματα τους. Έτσι δεν είναι πλέον δυνατή η φοροαποφυγή μέσω διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας.
 • Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη. Έτσι αποκλείεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων
Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν από το 2014 οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που διαθέτουν παράλληλα και αγροτεμάχιο. Ο ΕΝΦΑ εφόσον πάρει και... το οκ από την τρόικα θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ αλλά και τον ΦΑΠ φόρος ακίνητης περιουσίας).
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο ο ΕΝΦΑ θα φέρει ελαφρύνσεις σε όσους έχουν στην κατοχή τους ένα μόνο διαμέρισμα σε περιοχές με χαμηλή η μέση τιμή ζώνης (πχ 1600 ευρώ ανά τ.μ) αλλά και ακίνητα μεγάλης αξίας που μέχρι σήμερα πλήρωναν και χαράτσι και ΦΑΠ. Αντιθέτως μεγάλη επιβάρυνση θα υποστούν όσοι έχουν στην κατοχή τους μικρής και μεσαίας αξίας γη!

3 οι κλίμακες υπολογισμού
 • Η πρώτη θα αφορά τα κτίσματα ανεξάρτητα από το αν είναι ηλεκτροδοτούμενα η αν είναι εντός η εκτός σχεδίου.
 • Η δεύτερη τα εντός σχεδίου.
 • Η Τρίτη τα αγροτεμάχια.
Εξαιρέσεις από τον φόρο
Υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται προσωρινά οι φτωχοί. Για την χορήγηση της απαλλαγής θα πρέπει να πληρούνται τα εξής:
 1. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τις 7.000 ευρώ.
 2. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του βεβαιωθέντος φόρου για τα μέλη του νοικοκυριού.
 3. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 200 τμ.
 4. Το σύνολο της αξίας των καταθέσεων να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του φόρου.
 5. Τα μέλη του νοικοκυριού να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
πηγή:  http://www.imoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: