Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Aπό τις 15 Νοε μέχρι την 31ηΔεκ. τα τέλη κυκλοφορίας.

Από τις 15 Νοεμβρίου, εκτός νέου απροόπτου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxis μέσω της οποίας θα μπορούμε να πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Προσοχή: το σήμα μπορεί να καταργήθηκε δια νόμου. Δεν καταργήθηκαν όμως οι αυστηρές ποινές. Από εδώ και στο εξής, εκτός από το διπλάσιο που θα καλούμαστε να καταβάλλουμε ως πρόστιμο, θα κινδυνεύουμε και με αφαίρεση πινακίδων αλλά και διπλώματος οδήγησης αν μας πιάσουν να....
μην έχουμε πληρώσει.
Με τον εφαρμοστικό νόμο του 3ου μνημονίου, μάθαμε πολλά για τα νέα τέλη κυκλοφορίας:
·      Η καταβολή τους, θα πρέπει να γίνει μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την 31ηΔεκεμβρίου
·      Για πρώτη φορά φέτος –και από εδώ και στο εξής- δεν θα υπάρχει ειδοποίηση για την πληρωμή των τελών. Θα πρέπει να…θυμηθούμε μόνοι μας και να τα καταβάλλουμε εγκαίρως.
·      Με το που θα περάσει η προθεσμία πληρωμής (αν και με υπουργική απόφαση θα μπορεί πλέον να δίνεται παράταση) η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει κατάλογο με τα στοιχεία των αυτοκινήτων (και των οδηγών) που δεν θα έχουν πληρώσει. Το πρόστιμο (ίσο με το ποσό των τελών κυκλοφορίας) θα επιβληθεί αμέσως. Οι οφειλέτες θα χαρακτηρίζονται αυτομάτως οφειλέτες του δημοσίου με ότι αυτό συνεπάγεται.
·      Όσοι συλληφθούν από αστυνομικές δυνάμεις (ενδέχεται να μπλέξει και η δημοτική αστυνομία στη διαδικασία ελέγχου) θα υφίστανται αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης.
·      Για να πουλήσουμε αυτοκίνητο από εδώ και στο εξής, θα περνάμε έλεγχο από την εφορία. Αν εντοπιστεί ότι δεν έχουμε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας στο παρελθόν, η μεταβίβαση δεν θα προχωράει.
·      Ένα αυτοκίνητο που έχει τεθεί σε ακινησία, δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει και πάλι χωρίς να καταβληθούν τα τέλη.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το υπουργείο Οικονομικών, έστω και χωρίς σηματάκι, θα μας ασκήσει αφόρητες πιέσεις για να πληρώσουμε. Αν δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις ακόλουθες χρηστικές συμβουλές:
1.     Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, θα μπείτε και θα τυπώσετε το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Με το ειδοποιητήριο θα μάθετε και πόσα θα πληρώσετε.
2.     Το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν. Το ποσό των τελών εξαρτάται από το αν το ΙΧ έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν ή μετά τον Νοέμβριο του 2010. Αν είναι πριν, πληρώνετε με βάση τον κυβισμό. Αν είναι μετά, πληρώνετε με βάση τις εκπομπές των ρύπων.
3.     Για να μπείτε στην πλατφόρμα, θα χρειαστείτε είτε τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis είτε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, τον ΑΦΜ και τον αριθμό ταυτότητας.
4.     Με το ειδοποιητήριο θα πάτε στις τράπεζες (ενδεχομένως και στα ταχυδρομεία)
5.     Πληρώνοντας, θα πάρετε μια βεβαίωση καταβολής την οποία θα κρατήσετε (βγάλτε και ένα αντίγραφο να υπάρχει στο αυτοκίνητο καλού-κακού).
6.     Αν δεν θέλετε να πληρώσετε, θα πρέπει να θέσετε το αυτοκίνητο σε ακινησία. Είναι ο μόνος δρόμος. Αν αποφασίσετε να γίνετε οφειλέτης του δημοσίου, θα βρεθείτε μπλεγμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: