Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς ειδοποιητήριο η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Mε την προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας και τον Α.Φ.Μ. (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) θα μπορούν να εξοφλήσουν στις τράπεζες και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία το ετήσιο τέλος κυκλοφορίας του οχήματός τους οι φορολογούμενοι. Ειδική εφαρμογή στο διαδίκτυο θα επιτρέπει την εξόφληση του τέλους χωρίς να είναι αναγκαία η προσκόμιση του σχετικού ειδοποιητηρίου.

Από φέτος το σύστημα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων αλλάζει ριζικά. Ειδικότερα καταργείται το ειδικό σήμα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας το οποίο ήταν υποχρεωμένοι οι
οδηγοί να επικολλήσουν στο παρμπρίζ των οχημάτων τους και η πληρωμή των τελών για τους περισσότερους φορολογούμενους θα γίνεται χωρίς την αποστολή του σχετικού ειδοποιητηρίου.

Οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στο taxisnet θα μπορούν σύντομα να δουν και να εκτυπώσουν από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή το ειδοποιητήριο για την πληρωμή του τέλους κυκλοφορίας. Ωστόσο, η σχετική εκτύπωση και προσκόμιση του ειδοποιητηρίου στην τράπεζα δεν θα είναι υποχρεωτική για την εξόφληση των τελών. Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ έχοντας μόνο την άδεια κυκλοφορίας ανά χείρας και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα μπορεί να εξοφλήσει το τέλος που αντιστοιχεί στον κυβισμό του οχήματός του και να λάβει το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια προκειμένου οι φορολογούμενοι να μην χρειαστεί καν να επισκεφθούν το κατάστημα κάποιας τράπεζας αλλά και εξοφλήσουν το τέλος μέσω των υπηρεσιών ιντερνετικής τραπεζικής (web banking).

Οι φορολογούμενοι που δεν είναι ακόμη πιστοποιημένοι στο taxisnet θα λάβουν το γνωστό ειδοποιητήριο και θα πρέπει να εξοφλήσουν το τέλος σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα. Η βεβαίωση των τελών αναμένεται να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου και η εξόφληση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Στους φορολογούμενους που δεν θα εξοφλήσουν το τέλος θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στο όχημά τους. Επίσης μελετάται η ασύρματη διασύνδεση των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας με το taxisnet προκειμένου να ελέγχεται η μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας από τα ΙΧ στο δρόμο. Σε όποιο διαπιστώνεται ότι δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας θα αφαιρούνται επί τόπου η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: