Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Σε πόσες δόσεις θα πληρώσω το φόρο εισοδήματος;


Σε επτά μηνιαίες δόσεις αναμένεται να καταβληθεί τελικώς ο φόρος εισοδήματος του 2012. Το σενάριο πληρωμής του φόρου σε 10 μηνιαίες δόσεις φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται καθώς ενδεχόμενη εφαρμογή του, θα σήμαινε ότι ένα μέρος των φορολογικών εσόδων, θα λογιζόταν ως έσοδο του προϋπολογισμού του 2013.
Το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό, ελάχιστα ενδιαφέρει τον φορολογούμενο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πόσα και πότε θα πληρώσει. Άρα ας δούμε το «πριν» και το «μετά».
Τι γίνεται τώρα;
 Το υφιστάμενο καθεστώς, προβλέπει ότι το...
χρεωστικό εκκαθαριστικό της εφορίας θα πρέπει να πληρωθεί το πολύ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. «Το πολύ» σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι τρεις. Υπάρχει και ο ελάχιστος αριθμός που είναι μόλις μία δόση. Από τι εξαρτάται αυτό; Από το πότε γίνεται η βεβαίωση του φόρου.
Αν ο φόρος βεβαιωθεί έως τις 31/07, ο φόρος πληρώνεται σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις ως εξής: Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως το τέλος Αυγούστου. Η δεύτερη ως το τέλος Οκτωβρίου και η τρίτη έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Αν ο φόρος βεβαιωθεί έως το τέλος Αυγούστου ή το τέλος Σεπτεμβρίου, το ποσό καταβάλλεται σε δύο διμηνιαίες δόσεις
Αν ο φόρος βεβαιωθεί μετά τον Σεπτέμβριο, τότε καταβάλλεται μόλις σε μία δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου ή έως το τέλος Ιανουαρίου του 2013.
Η λύση που προωθείται.
Εντός της εβδομάδας, θα ανακοινωθεί και επίσημα ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί το πολύ σε επτά μηνιαίες δόσεις. Τι σημαίνει «το πολύ»; Σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοφλήσουμε τον φόρο το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013. Εγείρονται ορισμένα σημαντικά ερωτήματα τα οποία το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να απαντήσει μέσα στην εβδομάδα:
Θα υπάρχει ελάχιστο ύψος για κάθε δόση; Αν αυτό συμβεί, τότε ο φορολογούμενος που οφείλει 1400 ευρώ δεν θα μπορεί να πληρώσει σε επτά δόσεις των 200 ευρώ. Αν το «πλαφόν» οριστεί στα 300 ευρώ, θα καταβάλλει το φόρο σε πέντε δόσεις και όχι σε επτά
Οι επτά δόσεις θα ισχύσουν ανεξάρτητα από το πότε θα βεβαιωθεί ο φόρος; Αν η απόφαση είναι να μην ξεπεράσει κανείς τον Φεβρουάριο, τότε θα υπάρξουν φορολογούμενοι που θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε πέντε μηνιαίες δόσεις ή και λιγότερες.
Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν ήδη πληρώσει μια δόση με βάση το υφιστάμενο καθεστώς; Ότι έγινε, έγινε για τον φόρο που πληρώθηκε μέχρι τώρα και πάμε να δούμε τι γίνεται από εδώ και στο εξής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: