Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Φορολογικές Δηλώσεις 2012.

Για να μην τρέχετε στο τέλος, αρχίστε από τώρα να ταξινομείτε τις αποδείξεις που έχετε συγκεντρώσει. Ως τόσο καλό θα είναι να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα που θα σας βοηθήσουν. 
  • Οι αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που αφορούν δαπάνες οι οποίες μειώνουν απευθείας το φόρο εισοδήματος και.... σε αυτές που οφείλουν να συλλέξουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου.
  • Στην κατηγορία των δαπανών με παραστατικά ή βεβαιώσεις που οδηγούν σε απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος περιλαμβάνονται οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, δωρεές προς το δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα, ενοίκιο κύριας κατοικίας, ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους, ασφάλιστρα ζωής και σύνταξης, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, φωτοβολταϊκού συστήματος, μετατροπή καυστήρα πετρελαίου σε φυσικό αέριο, τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, τόκοι δανείων αναστήλωσης διατηρητέων κτισμάτων, δίδακτρα φροντιστηρίων.
  • Για να μην επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος με επιπλέον φόρο θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις από κάθε άλλη δαπάνη που πραγματοποιεί (π.χ. σούπερ μάρκετ, ρούχα, παπούτσια, καύσιμα κλπ). 
  • Δεν αναγνωρίζονται από την εφορία οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας καθώς και τα κάθε είδους εισιτήρια μεταφορών (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, αστικών συγκοινωνιών κλπ). Επίσης δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, για την είσοδο σε καζίνο καθώς και η δαπάνη για την αγορά κρατικών λαχείων.
  • Κάθε φορολογούμενος οφείλει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματος που δηλώνει. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 2.500 ευρώ. 
  • Αν συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις τότε θα του βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 10% επί της αξίας αποδείξεων που του λείπουν.
  • Αν συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες δεν έχει κανένα όφελος.
  • Οι φορολογούμενοι φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τις αποδείξεις στην εφορία. Πέρυσι που η υποβολή ήταν υποχρεωτική δημιουργήθηκαν στις εφορίες στοίβες με φακέλους αποδείξεων, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ποτέ. Εφόσον τους ζητηθεί από την εφορία, ωστόσο, θα πρέπει να τις προσκομίσουν.
  • Δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέξουν αποδείξεις οι τρόφιμοι σωφρονιστικών καταστημάτων και ψυχιατρείων, οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, οι κάτοικοι κρατών μελών της Ε.Ε που αποκτούν στην Ελλάδα πάνω από το 90% του εισοδήματός τους, οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. 
  • Στην περίπτωση που τα στοιχεία της απόδειξης δεν είναι εμφανή θα πρέπει ο φορολογούμενος να τα συμπληρώσει χειρόγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: