Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας.

απο την Ελευθεροτυπία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας, με τη συμμετοχή και Γερμανών που ζουν στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στη συγκέντρωση παρευρέθη και ο Μανώλης Γλέζος, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα.


Κύριο αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν η καταβολή στην Ελλάδα των πολεμικών αποζημιώσεων, καθώς και η...
απόσυρση της προσφυγής που έχει καταθέσει στη Χάγη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε μια απόπειρα να ακυρωθεί η απόφαση ιταλικού δικαστηρίου που δικαίωσε πολίτες του Διστόμου.
Οι Γερμανοί πολίτες είναι μέλη της ομάδας "Αμβούργο-Δίστομο", που εδρεύει στο Αμβούργο. Το ποσό των πολεμικών αποζημιώσεων ανέρχεται στα 126 δισ. ευρώ. Οι συγκεντρωμένοι είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε "Άμεση αποζημίωση όλων των θηριωδιών του ναζισμού", ενώ φώναζαν στα ελληνικά "Αποζημίωση".

Ο Μανώλης Γλέζος έκανε λόγο για οικονομικό, αλλά και για ηθικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ενώ συνεκτιμώντας τις αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο και τη ζημιά που υπέστη η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, είπε πως το ποσό ανέρχεται στο 1,5 τρισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι Μάρτιν Κλίνγκε και Γκαμπριέλε Χάινεκε, δικηγόροι της ομάδας εργασίας "Αμβούργο-Δίστομο", τόνισαν ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλλει τώρα τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση στα θύματα του Διστόμου.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, συναντήθηκαν με τον Γερμανό πρόξενο Χανς Πέτερ Χόφμαν, ο οποίος δεν αναγνωρίζει καμία νομική υποχρέωση της Γερμανίας απέναντι στις διεκδικήσεις της Ελλάδας. «Αν η στάση του πρόξενου δεν είναι προϊόν εσφαλμένης ενημέρωσης, τότε συνιστά σκλήρυνση της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, την ώρα που το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, Συγκελάκης Αριστομένης.

Τη συνέχιση του αγώνα σε Ελλάδα και Γερμανία μέχρι την τελική δικαίωση, προανήγγειλαν τόσο οι επικεφαλής της γερμανικής αποστολής, όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: